Fifth | NRE: ‘Duurzame must see’

Het door Okko ontwikkelde Fifth | NRE is terecht gekomen op een lijst van “10 duurzame must sees!” De lijst is opgesteld door Bouwstenen voor sociaal.

Fifth | NRE: ‘Duurzame must see’

Okko heeft in opdracht van Avenue NRE BV het bouwmanagement en directievoering gedaan van gebouw 5, de voormalige Gasfabriek op het NRE-terrein in Eindhoven.

In samenwerking met Aannemersbedrijf H. van Rijswijck, Mansveld elektrotechniek en Van den Hoff installatietechniek is dit pand bouwkundig en installatietechnisch gerenoveerd. In september 2018 heeft Fifth|NRE de status ‘gemeentelijk monument’ gekregen en op 28 juni is de renovatie en metamorfose van Jazzclub Fifth|NRE opgeleverd.

Dit herbestemmingsproject geeft een nieuwe invulling aan het voormalige fabrieksgebouw. Tegenwoordig kan je in het 122 jaar oude pand shows en concerten bezoeken in combinatie met een hapje of een drankje in het restaurant of grandcafé. Het verouderde pand moest goed geïsoleerd worden om te kunnen dienen als culturele plek voor de stad. Om ook een goed binnenklimaat te realiseren, zijn er diverse investeringen gedaan zoals het plaatsen van vloerverwarming, dakisolatie en ventilatiesystemen.

De buitenschil van het pand is geheel gerestaureerd. De daken zijn voorzien van geïsoleerde dakplaten, waarop de oude dakpannen met toevoeging van nieuwe tweedehands dakpannen zijn gedekt. Gevelbetimmeringen, zoals goten, alsmede alle gevelkozijnen zijn vervangen met behoud van de ‘monumentale details’. Deze zijn wel voorzien van de vastgestelde nieuwe eisen op gebied van geluid en inbraak werendheid. Waar nodig is het gevelmetselwerk en voegwerk hersteld.