Nominatie Dirk Roosenburgprijs 2021

Fifth | NRE is met haar transformatie van gasfabriek tot jazzclub genomineerd voor Dirk Roosenburgprijs 2021! Een mooie erkenning waar we als Okko trots op zijn!

Nominatie Dirk Roosenburgprijs 2021

De Dirk Roosenburgprijs is de architectuurprijs van het College van B&W van de gemeente Eindhoven. Deze wordt tweejaarlijks toegekend aan een, binnen de gemeente Eindhoven, opgeleverd project.

In het juryrapport wordt naast de transformatie van Fifth|NRE ook de stedelijke ontwikkeling en het vrijkomen van gesloten gebieden geprezen, die als het ware worden teruggegeven aan de stad. Het NRE-terrein, genoemd naar de Nutsbedrijven Regio Eindhoven, is zo’n gebied dat sinds de ontwikkeling in 2013 is ‘teruggegeven’ . De gemeente Eindhoven heeft voor deze ontwikkeling gekozen voor een organische gebiedsontwikkeling waarbij het terrein samen met de initiatiefnemers en bedrijven coöperatief wordt ontwikkeld én vormgegeven. De ontwikkeling van Fifth|NRE brengt, samen met de andere initiatieven binnen het gebied, nieuw leven en creatieve bedrijvigheid.

Ook de jury is gefascineerd door de ontwikkelingen op dit terrein en met name naar de transformatie van de voormalige gasfabriek tot jazzclub. De jury ziet het monumentale pand als een belangrijk visitekaartje van het terrein dat nog volop in ontwikkeling is en daarmee landelijke belangstelling wekt.

Fifth|NRE is een initiatief van Hein van Stiphout. Hij is een pionier van het eerste uur op het NRE-terrein.  Inmiddels is Fifth|NRE uitgegroeid tot een begrip in Eindhoven en de regio. Het concept combineert livemuziek, borrelen en dineren tot één totaalervaring. Voor de transformatie van het pand tekende De Bever Architecten. Aannemersbedrijf H. van Rijswijck, heeft in samenwerking met Mansveld elektrotechniek en Van den Hoff installatietechniek, het pand naar de hedendaagse standaard gerenoveerd. De noodzakelijke ingrepen op het gebied van geluidsisolatie en energie-efficiëntie zijn zo veel mogelijk uit het zicht opgelost. Hierdoor blijven de kenmerkende historische details, zoals wanden, muurankers en oude dakspanten, zichtbaar. De twee glazen volumes aan de buitenzijde functioneren als entree- en overloopgebied.

Okko heeft als conceptontwikkelaar tevens de contractonderhandelingen geleidt namens Fifth|NRE. Daarnaast was Okko verantwoordelijk voor de gehele projectontwikkeling en het projectmanagement van deze Eindhovense hotspot.