Eindhoven, Fifth | NRE

“Gebouw 5” op het NRE terrein in Eindhoven deed in het verleden dienst als gasfabriek om inwoners van Eindhoven te voorzien van energie. Na de glorie jaren werd het gebouw uit haar functie ontheven wachtend op een nieuwe definitieve invulling.

Hein van Stiphout, Okko, was initiatiefnemer om “gebouw 5” te herbestemmen door een transformatie van gasfabriek tot jazzclub annex -restaurant, podium-/eventzaal, koffiebranderij, grandcafé en kantoorruimte: Fifth|NRE. Met de beoogde invulling moest dit horecaconcept dé trekker worden voor het hele NRE-terrein.

Een lang onderhandelingstraject met de gemeente Eindhoven heeft in november 2015 geleid tot een koopovereenkomst met opschortende voorwaarden ten aanzien van bodemsanering en bestemmingswijziging. Vanaf dat moment is het snel gegaan en zijn de plannen definitief uitgewerkt en zijn de voorbereidende werkzaamheden uitgevoerd. Het ontwerp van de duurzame transformatie komt van de hand van De Bever Architecten. Aannemersbedrijf H. van Rijswijck is vervolgen gecontracteerd om in samenwerking met Mansveld elektrotechniek en Van den Hoff installatietechniek, het pand naar de hedendaagse standaard te renoveren. Dutch Concepts ontwierp de horeca inrichting en Planq tekende het meubilair.

De definitieve start van de transformatie en grootschalige renovatie van de voormalige gasfabriek heeft uiteindelijk plaats kunnen vinden in het najaar van 2018.

De buitenschil van het pand is daarbij geheel gerestaureerd. De daken zijn voorzien van geïsoleerde dakplaten, waarop de oude dakpannen met duurzame toevoeging van nieuwe tweedehands dakpannen zijn gedekt. Gevelbetimmeringen, zoals goten en gevelkozijnen zijn vervangen met behoud van de monumentale details die het pand rijk is. Deze ingrepen zijn voorzien van de vastgestelde nieuwe eisen op gebied van geluidsisolatie en energie-efficiëntie. Aan de zuidwestzijde zijn nieuwe stalen puien geplaatst, met vouwdeuren die geheel te openen zijn zodat het terras het verlengstuk kan worden van het restaurant (The Main). In gesloten toestand zijn ook deze puien dusdanig geluidswerend dat er livemuziek kan worden gespeeld. Dit maakt het mogelijk om livemuziek, borrelen en dineren te combineren tot één totaalervaring. Nieuw toegevoegd aan de buitenschil zijn de 2 glazen foyers. Deze foyers fungeren als overdekte buitenruimte en verbinden de verschillende concepten binnen het gebouw.

Naast de renovatie van de buitenschil zijn er ook inpandige toevoegingen gedaan om het gebouw optimaal te laten functioneren. In de podium-/eventzaal (The Stage) is een stalen entresolvloer gemaakt met een opvallende bar over twee verdiepingen. En natuurlijk is er een keuken aangebracht die ondanks de voormalige functie van het gebouw niet op gas werkt maar volledig elektrisch is.

Ook zijn twee vergaderruimtes (The Room) toegevoegd aan het complex. Deze zijn gelegen op de eerste verdieping onder een prachtige kapconstructie. Om deze ruimtes bruikbaar te maken is de vloer van deze verdieping verlaagd. Hierdoor is de vrije hoogte onder de stalen trekstangen van de kapconstructie voldoende om deze ruimtes goed te kunnen gebruiken en de mooie kapconstructie te kunnen behouden.

De noodzakelijke ingrepen in de ruimte waar de bar is gerealiseerd (The Bar) betreffen geluidsisolatie en akoestische maatregelen. Deze zijn zo veel mogelijk uit het zicht opgelost. Hierdoor blijven de kenmerkende historische details, zoals wanden, muurankers en oude dakspanten, zichtbaar. Het heeft ertoe geleid dat het ‘oude karakter’ geheel behouden is gebleven.

Naast de bouwkundige werkzaamheden is het gehele pand voorzien van een nieuwe klimaatinstallatie, sanitaire voorzieningen en riolering. Ook de elektrotechnische installatie is compleet vernieuwd en afgestemd op de nieuwe regelgeving en veiligheidsvoorschriften die horen bij deze horecabestemming.

De restauratie van het pand, de toevoeging en verbindingen van de nieuwe bouwkundige elementen met een prachtig interieur en de twee grote terrassen, maken Fifth|NRE van toegevoegde waarde voor de stad Eindhoven!

Okko heeft als conceptontwikkelaar de contractonderhandelingen geleidt namens Fifth|NRE. Daarnaast was Okko verantwoordelijk voor de gehele projectontwikkeling en het projectmanagement van deze Eindhovense hotspot.

Opdrachtgever
Programma
 • Jazzclub annex -restaurant
 • Podium-/eventzaal
 • Koffiebranderij
 • Grandcafé
 • Kantoorruimte
Projecteigenschappen
 • Transformatie voormalige gasfabriek Eindhoven
 • Gebouw 5 is het oudste nog bestaande gebouw op het NRE-terrein
Projectinformatie
 • Status: Opgeleverd in 2019
 • Architect: De Bever Architecten
 • Aannemer: Aannemersbedrijf H. van Rijswijck
 • E-installateur: Mansveld elektrotechniek
 • W-installateur: Van den Hoff installatietechniek
 • Locatie: Centrum, Eindhoven